Dårlig samvittighet overfor noen? Psykologisk førstehjelp til deg som faktisk har gjort noe galt

dårlig samvittighet ovenfor noen? For eksempel etter å ha vært utro? Illustrert av bilde av kumlokk

Som oftest bare plager vi oss selv med en usunn form for dårlig samvittighet. Gjerne fordi vi ikke er perfekte. Men noen ganger har vi rett og slett gjort noe galt og dårlig samvittighet er sunt.

For eksempel dårlig samvittighet etter å ha vært utro. Dårlig samvittighet av den sunne typen kan brukes som hjelp tilbake på sporet av oss selv.

Altfor ofte misbrukes imidlertid sunn skyldfølelse til selvstraffing. Eller den kan være så smertefull at den unngås på andre måter. I denne bloggposten får du noen tips om håndtering av sunn skyldfølelse og noen vanlige mekanismer som kan stå i veien for at du skal kunne bruke den dårlige samvittigheten til å komme deg back on track, litt nærmere den du ønsker å være – dypest sett.

Når dårlig samvittighet ovenfor andre blir for truende

Klokken er ti over åtte på vei ut dørene. Morgenstresset renner over for meg og jeg klarer ikke hindre at det går ut over barnet mitt. Det kommer en salve med hardt ansikt og skummel stemme. Alt ser ut til å kollapse der i de små øynene og nå er det min mage som knytes, av dårlig samvittighet ( av den sunne typen).

”Nå må du gi deg, hun er bare fire år” hører jeg kona mi si.

Nå er det visst hun som fortjener det harde blikket. Grunnen kjennes gyngende, men jeg parerer: ”Det hadde aldri skjedd uten din somling!”

Den dårlige samvittigheten over å ha vært kjip bæres ikke og jeg finner noen utenfor meg selv å skylde på. Det er en forsvarsmekanisme som kommer i spill for å unngå ubehaget knyttet til å ha gjort noe galt. Den underliggende følelsen av å komme til kort og den dårlige samvittigheten erkjennes ikke riktig og kan heller ikke da brukes som den er ment: Som en motivasjon til å ta ansvar og forsøke å gjøre det godt igjen.

Dårlig samvittighet, eller skyldfølelse, er nemlig en grunnfølelse som hjelper oss med å reparere brudd i relasjonene til andre. Vi har alle gjort noe mot noen som ikke harmonerer med hvem vi ønsker å være.

Den dårlige samvittigheten har vi fått gjennom evolusjonen for å strekke oss mot den andre med noe godt. Vi erkjenner, unnskylder og forsøker handle annerledes.

Gjennom slik reparasjon avtar den dårlige samvittigheten og erstattes med bedret relasjon med den andre og oppfatning av oss selv.

Selv om sunn skyldfølelse er en smertefull, litt kvalmende og ofte en urovekkende følelse, er det også dypt helende når vi tør å se oss selv i speilet – og ta konsekvensen når vi ikke liker det vi ser.

”Kona mi, unnskyld! Jeg trøbler med å ta ansvar for greiene mine iblant”

”Barnet mitt! Pappa var skikkelig dum som skremte deg. Du ville jo bare se fin ut før du gikk ut! Unnskyld. Kom, la meg hjelpe deg”.

Dette er sunn håndtering av sunn selvfølelse. Det ligger en modenhet i å erkjenne at også jeg har en del sider som ikke bare er gode og tørre å komme den andre i møte, ydmyk men uten at nakken nødvendigvis må bøyes.

Når dårlig samvittighet ovenfor andre misbrukes som selvstraffing

Dårlig samvittighet er slik ment som en motivasjon. Noe som er for den andre. Det er ikke noe du skal trykke deg selv ned med. Det hindrer deg i å strekke deg mot den andre med noe godt.

Tenk deg følgende: En selvransakende mor har dårlig samvittighet for at hun ikke er mer tilstede for barnet sitt. Sett at hun gråter foran barnet og sier: Jeg har sviktet så fælt, jeg burde være mer sammen med deg, jeg er ingen god mor for deg, jeg er ikke en bra person. I stedet for at mor kan ta grep og faktisk gjøre noe med sin egen tilstedeværelse skapes et press mot barnet om å trøste mor.

Eller kanskje har du vært utro og går i kjelleren av selvplagende tanker. Du blir fraværende og deprimert av det hele. Hva godt gjør det din partner? Erkjenn den dårlige samvittigheten og la den motivere deg til å gjøre endringer. Gjør gode ting for den du har sviktet. Lær av skyldfølelsen og gjør ære på det ønsket om godt som den springer ut fra.

6 tips til håndtering av dårlig samvittighet ovenfor andre

Om du har dårlig samvittighet for å ha vært utro, eller på andre måter krenket noen, vært urettferdig, gått over grenser, distansert deg eller hva det må være. Dårlig samvittighet ovenfor barna for å ha blitt sint. Dårlig samvittighet ovenfor foreldre, venner, kjæresten din, eksen din eller andre du er glad i. Så lenge du faktisk har gjort noe galt og det er grunn til å ha en sunn skyldfølelse, er det de samme håndteringstipsene som gjelder.

  1. Ta fullt ansvar for det du selv har gjort galt (ihvertfall ovenfor deg selv)
  2. Strekk deg mot den andre med noe godt, ikke straff deg selv.
  3. Forsøk å forstå, ikke bare fordømme deg selv. Det øker oddsene for endring.
  4. Minn deg selv på at du er medlem av den høyst feilbarlige arten homo sapiens.
  5. Gå ordentlig inn i følelsen – og gå ordentlig ut av den. Konkluder med hva du faktisk kan gjøre. Grubling og dveling hjelper ingen. Du trenger å ivareta deg selv for å kunne klare å reparere for den andre.
  6. Avgrens den dårlige samvittigheten til de handlingen du har gjort. Unngå å legge et globalt skamteppe over hele deg og din person. Alle gode personer har noe å skrifte for.
  7. Føl aldri dårlig samvittighet uten å ære de dypere verdiene dine ved å gjøre noe konstruktivt med den – selv om skaden i den aktuelle saken skulle være uopprettelig.

Dersom du skulle plages såpass mye med dårlig samvittighet at du vurderer psykolog, kan du lese mer om hva du kan forvente av en terapi hos oss her. Dersom du allerede nå har bestemt deg for å gi det et forsøk, kan du bestille time hos oss psykolog her.

Lykke til med det gode prosjektet.